Övrigt

Statoil fortsätter öka tillgängligheten till fossilfri diesel för den tunga yrkestrafiken


Sedan början av 2015 har utvalda kunder kunnat tanka HVO100 på Statoils stationer i Götene och Länna. Nu öppnas pumparna upp för alla transportkunder, samtidigt som HVO100 börjar säljas även på stationer i Norrköping och Gävle. Under vintern fortsätter utrullningen i Göteborg, Uppsala, Borlänge, Helsingborg och Malmö.

– Allt fler åkerier vill köra på fossilfria drivmedel. Med våra nya HVO-anläggningar gör vi det enklare för yrkestrafiken att välja ett förnybart alternativ och minska sin klimatpåverkan, säger Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på Statoil.

HVO, hydrerad vegetabilisk olja, är en förnybar diesel som baseras på vegetabiliska oljor, avfall och restprodukter. HVO100, dvs. 100 procent HVO, fungerar utmärkt i vanliga dieselmotorer. Användning kräver godkännande från fordonstillverkaren då det ännu inte finns en europeisk standard för produkten. En sådan förväntas finnas på plats under första halvåret 2016. All HVO som säljs av Statoil är fri från palmolja. Mer om miljö och klimat för transporter och resor hittar du hos klimatresor.se. Utbyggnaden är en del av Statoils satsning att erbjuda helt förnybara alternativ längs de viktiga trafikstråken.

– HVO minskar klimatutsläppen med upp till 90 procent jämfört med fossil diesel. HVO100 blir ett viktigt komplement till vår miles diesel som innehåller upp till 40 procent förnybart, säger Helena Fornstedt.

Lämna en kommentar

 

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.