Övrigt

Staden Pafos på Cyperns västkust är Europeisk kulturhuvudstad 2017


Staden Pafos var Cyperns huvudstad under hellenismen och romartiden och även idag spåren är tydliga. Inte minst i Pafos arkeologiska park med alla sina fantastiska mosaiker. De historiska och kulturella lämningarna i staden är så betydelsefulla att den är uppsatt på Unescos Världsarvslista. Idag har Pafos ca 36 000 invånare och är därmed Cyperns 4:e största efter Nicosia, Limassol och Larnaca.

Områdets rika historia och kulturella arv är en utmärkt grund för att bygga en helhet kring under kulturhuvudstadsåret. Programmet som skapats erbjuder många intressanta och spännande delar och spänner över ett brett spektra. Ett fullständigt program med konserter, utställningar, dans, workshops m.m. hittar du på organisationens hemsida. En central del är konceptet ”Open-Air Factory” som inte bara handlar om öppenhet i förhållande till rum, utan också till tolerans, acceptans, uppmuntran och inkluderande av olika kulturer, idéer och trosuppfattningar. Helt i linje med organisationens motto “Linking Continents-Bridging Cultures”. Mer nyheter om Cypern kan du läsa på denna sida som skriver om allt det senaste som pågår på ön.

Open-Air Factory innefattar hela regionen såväl rumsligt som socialt, den har en decentraliserad struktur med olika sektioner, enheter och workshops och sträcker sig från centrala Pafos ut till olika kommuner och mindre samhällen. Pafos har alltid haft ett strategiskt läge i östra Medelhavet och genom sin moderna multikulturella verklighet aspirerar man nu på att bli den första kulturhuvudstaden som länkar öst med väst. Med Cyperns fördelaktiga klimat är Pafos det perfekta resmålet för alla som vill kombinera avkoppling och semester i solen med kultur och historia, och aldrig har väl förutsättningarna varit bättre än i år.

Lämna en kommentar

 

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.