Övrigt

Fem tips när du ska sälja din lägenhet eller villa


Om du har planer på att byta bostad, men vet inte vart du ska börja? Läs vilka tips fastighetsmäklaren Sari Myllykoski vid Sb-Hem ger.

Förlita dig på ett proffs

Det finns många orsaker att anlita en professionell fastighetsmäklare. Med hjälp av en fastighetsmäklare är det lättare och snabbare att sälja bostaden, eftersom mäklaren har tillgång till effektiva försäljningskanaler, där man når potentiella köpare snabbt. Mäklaren tar också hand om praktiska arrangemang och pappersarbetet. I bästa fall behövs bostadsägaren efter försäljningsuppdraget följande gång vid själva försäljningen. Även köparna litar på mäklare. När man inte behöver utreda allt själv, är det lättare att fatta köpbeslut. Och om man måste återkomma till affären i efterhand, hjälper mäklaren till även då.

Sätt ett realistiskt pris

Oftast får man det bästa priset för en bostad, när en professionell fastighetsmäklare definierar priset. Utan fastighetsmäklare sätts ofta ett för högt pris, vilket skrämmer bort köpare – och ett objekt som varit till salu en längre tid väcker misstankar hos köparna. En professionell fastighetsmäklare känner marknaden och prisnivån i området, och kan sätta ett realistiskt pris, vilket påskyndar affären.

Städa bostaden så att den färdig att säljas

Gör en grundlig städning av bostaden och laga sådant som är trasigt innan du börjar sälja bostaden. En ren bostad påverkar köparens uppfattning förvånansvärt mycket. Ibland lönar det sig också att måla väggarna, men inte att göra en större renovering, eftersom det sällan höjer bostadens värde.

Var beredd att bo ett tag i hyreslägenhet

Det bästa sättet att undvika bostadsfälla är att sälja den nuvarande bostaden innan man köper en ny. Ofta definieras det att bostaden ska bli ledig en månad efter att den sålts, vilket kan tyckas vara en för kort tid för att hitta en ny bostad. En längre tid däremot kan skrämma bort de ivrigaste köparna. Ett bra alternativ är att först sälja den nuvarande bostaden och därefter bo ett tag i hyreslägenhet. Då kan man söka i lugn och ro efter ett nytt hem, och när man hittar ett lämpligt objekt kan man genast lämna anbud.

Reservera tillräckligt med tid för bostadsförsäljningen

Om du planerar bostadsbyte inom närmaste framtid, lönar det sig inte att vänta med att sälja bostaden. Även om man inte har en ny bostad i kikaren, lönar det sig att börja sälja sin nuvarande bostad i god tid. På grund av den ekonomiska situationen drar sig köpare för att fatta beslut och därför har även försäljningstiderna blivit längre. En realistisk försäljningstid är cirka 6–8 veckor beroende på objekt.

Källa: Sb-Hem

Lämna en kommentar

 

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.